Noul motor al revoluției digitale din manufacturing – INDUSTRY 4.0

Începând cu revoluția industrială declanșată de inventarea mașinii cu abur, fiecare val de inovații tehnologice a generat progres, ca răspuns la dorința nativă a producătorilor ”Cum să fac mai repede, produse mai ieftine și mai bune?” Industria e antrenată într-o spirală evolutivă bazată pe interacțiunea om-mașină, care a asimilat rând pe rând, automatizarea proceselor, interacțiunea mașinilor, angajarea roboților și diseminarea inteligenței artificiale.

În manufacturing revoluția digitală schimbă radical tradiționalele procese ale fluxului de producție, de la noile modele de gândire inginerească, la digital prototyping, automatizarea halelor, conectarea mașinilor, până la fabricile inteligențe.

Cea mai recentă tendință generată de adoptarea revoluției digitale constă în conceptul Industry 4.0 sau cea de a 4-a revoluție industrială. Paradoxal este că paternitatea acestei noi filosofii nu e legată de mediile academice, unde fiecare val de inovații generează noi tendințe, ci de cele guvernamentale. Într-un amplu program derulat sub umbrela Agendei Digitale 2014-2017, guvernul Germaniei plasează inovarea tehnologică în centrul politicii sale de dezvoltare digitală a industriei și a societății.  Așa cum reiese și din broșura “The new High-Tech Strategy Innovations for Germany”, în amplul proces de realizarea a unei economii și a unei societăți digitale, Industry 4.0 se poziționează că una dintre principlele direcții de acțiune, împreună cu serviciile și datele inteligente, sistemele Cloud computing, rețelele digitale, știință digitală și mediul de viață digital.

Conform teoriei Industry 4.0, caracteristicile principale ale producției industriale din viitor vor include realizarea extensivă de produse individualizate, în medii de producție cu mare flexibilitate, ce integrează experiența clienților și a partenerilor din cele mai timpurii faze de inginerie și proiectare, totul fiind integrat cu servicii de cea mai mare calitate într-o nouă categorie de “produse hybrid”. Potrivit acestei teorii, cele patru valuri ale revoluției industriale sunt:

  • Industry 1.0: revoluția motoarelor cu abur/ apă
  • Industry 2.0: revoluția puterii electrice
  • Industry 3.0: revoluția calculatoarelor
  • Industry 4:0: revoluția conectării Internet of Things (IoT)

Pentru continuarea articolului accesați link-ul: http://cloudmania2013.com/2015/11/06/industry-4-0-noul-motor-al-revolutiei-digitale-din-manufacturing/

Lasa un comentariu