Soluțiile de eHealth furnizate de InfoWorld au obținut o recunoaștere remarcabilă în urma unei expertize dobândită pe piața medicală din SUA

Interviu cu Radu Berca, a absolvit în 1996 Facultatea de  Automatică și Calculatoare din cadrul UPB, s-a alaturat echipei Info World în anul 2002, participând în proiecte diverse din domeniul eHealth; în prezent este Șef de Proiect în cadrul unei echipe ce dezvoltă un EHR pentru piața SUA.

Partenerul companiei InfoWorld din Statele Unite ale Americii a obținut recent câteva certificări extrem de importante în ceea ce privește  utilizarea si securitatea datelor în domeniul eHealth, certificări esențiale pentru a putea opera la standardele impuse de legislația SUA în domeniul serviciilor IT de sanătate. Este o recunoaștere remarcabilă pentru echipa de programatori a InfoWorld din România  care a lucrat la elaborarea softului implementat în SUA în rețeaua de spitale a veteranilor de război și care a trebuit să treacă aceste teste de securitate a datelor și să obțină certificările aferente (detalii despre aceste foarte importante certificari se pot vedea in cele doua casete cafre insotesc acest interviu). Acesta este și motivul pentru care i-am luat un interviu dlui Radu Berca, cel care a coordonat echipa din România pentru a ne da mai multe detalii despre această realizare a programatorilor români. În SUA legislația în domeniu prevede respectarea unor standarde unice, relgementate foarte clar astfel încât orice soft implementat în zona de eHealth să răspundă acestor cerințe. Cum era și firesc l-am întrebat pe dl Berca și în legătură cu reglementările din UE și din România. În România acestea practic nu există ceea ce de multe ori a dus la situații de blocaje pentru că, in absența unor reglemntări precise și aliniate la cele internaționale situațiile critice pot să apară oricând mai ales într-un domeniu  atât de important cum este sănătatea fiecăruia dintre noi. (MG)

Mihaela Gorodcov: Ce a presupus implicarea echipei InfoWorld în realizarea acestor performanțe? Este o mare realizare pentru echipa dumneavoastră.

Radu Berca: Produsele software care au stat la baza acestor certificări au fost practic realizate de echipa InfoWorld, aceasta fiind responsabilă cu designul și dezvoltarea aplicațiilor. Realizarea acestora a presupus depășirea unor provocări pe mai multe planuri: pe de o parte, având în vedere că piața SUA în domeniul eHealth este destul de matură, a fost necesară abordarea unor concepte inovative la nivel de arhitectură si tehnologii folosite, iar pe de altă parte certificarea (Meaningful Use Stage 2)  a presupus parcurgerea unor seturi de teste care au verificat atât capabilități de interconectare  cu diverși actori din domeniu cât și ușurința în utilizarea și relevanța pentru utilizatorii tipici ai aplicațiilor (doctori, asistente, tehnicieni de laborator, farmaciști, etc.).

M G: În ce măsură aceste certificări se aliniează și la standardele europene?

R B: Cerințele certificării Meaningful Use stage 2 sunt specifice domeniului eHealth din SUA, dar, pe de altă parte ele se bazează pe un set de concepte și standarde vehiculate la nivel mondial, cum ar fi interoperabilitate, HL7, CDA. În măsura în care acestea  vor deveni cerințe obligatorii la nivelul UE, InfoWorld este pregatită să aplice expertiza dobândită deja în acest sens.

MG: Ce “porți” și perspective de dezvoltări ulterioare deschid aceste ceritifcări atât pentru piața SUA cât și pentru alte piețe în care Infowrold s-ar putea extinde?

R B: La nivelul SUA aceste certificări sunt un standard de facto pentru a putea accede dar și de a rămâne pe piața de software de specialitate. Furnizorii deja existenți au întâmpinat probleme în aliniera produselor lor la aceste standarde. Pentru InfoWorld obținerea acreditării soluțiilor sale a fost un facilitator care a permis atragerea clienților.  În același timp, am câștigat încrederea unor parteneri de top, ceea ce ne-a permis implementarea soluțiilor noastre în cadul unor proiecte destinate unor actori importanți de pe piața serviciilor medicale. Prin intermediul partenerilor americani avem în vedere extinderea numărului de clienți atât pe piața SUA cât și pe piețele adiacente acesteia.

M G: Revenim la România. Infoworld are deja o experiență remarcabilă (+15 ani) pe piața românească în domeniul eHealth. Cum se reflectă aceste perfomanțe tehnice în dezvoltările ulterioare pe piața românească?

R B: Piața românească în acest domeniu este în faza în care furnizorii de servicii de sănătate înca descoperă beneficiile folosirii unui sistem IT integrat în activitățile lor curente. Soluțiile utilizate de aceștia pun accent pe necesitatea de a raporta lunar către instituțiile abilitate pentru a putea obține fondurile contractate cu acestea. În SUA această etapă este depășită; acolo deja se discută despre avantajele utilizării unei astfel de soluții pentru obținerea unui act medical mai bun și mai eficient, pentru îmbunătățirea relației cu pacienții. Un avantaj important al InfoWorld este acela că expertiza acumulată pe piața din SUA se regăsește și în soluțiile noastre implementate în România, aceasta permițându-ne să rămânem unul dintre cei mai mari furnizori de soluții eHealth pe piața românească.

Standardizarea DIRECT:

În cadrul programului Meaningful Use un loc important îl joacă capabilitatea actorilor din piața de Health IT de a putea interschimba date medicale într-un mod securizat. Pentru aceasta a fost adoptată ca și cerință pentru sistemele IT din domeniu folosirea standardului DIRECT. Acesta a fost lansat în 2010 ca o componentă a NwHIN (Nationwide Health Information Network) care constă dintr-un set de standarde, servicii și politici care asigură securizarea interschimbării prin internet a informațiilor medicale.  În aceste condiții a apărut nevoia să existe un set de provideri care să ofere acest serviciu pentru ceilalți actori din piața de Health IT. Pentru a putea oferi acest serviciu este necesară obținerea unui set de certificări: HISP (Health Internet Service Provider) în programul CEAP (Cloud-Enabled Accreditation Program) în cadrul EHNAC (Electronic Healthcare Network Accreditation Comission) precum și Direct Trust în cadrul Direct Trusted Agent Accreditation Program (DTAAP). Aceste certificări presupun verificarea îndeplinirii unui set de condiții de securitate și confidențialitate dar totodată și a performanțelor tehnice, a proceselor de business și a managementului resurselor.

Meaningful Use:

Meaningful Use certification este un program prin care guvernul SUA, prin intermediul departamentului HSS (Health and Human Services) se asigură că sistemele de tip EHR (Electronic Health Record) îndeplinesc criteriile necesare pentru a contribui la satisfacerea unui set de obiective:

*   Îmbunătățirea calității, siguranței și eficienței actului medical

*   Asigurarea aceluiași nivel în tratarea pacienților indiferent de diferențele de ordin rasial, etnic sau socio-economic

*   Implicarea pacienților și a familiei

*   Îmbunătățirea nivelului de sanatate publică

*   Menținerea confidențialității informațiilor medicale ale pacienților.

Acest program este în continuă schimbare, el fiind organizat în stadii cu obiective specifice:

*   Stadiul 1, inițiat în anii 2011-2013, și-a propus să se asigure că aplicațiile din Health IT permit un anumit nivel de capturare a informațiilor medicale care apoi să poată fi distribuite și pacienților

*   Stadiul 2, valabil în 2014-2015, standardizează un set de procese clinice avansate

*   Stadiul 3: estimat să intre în vigoare în perioada 2016-2017, va permite îmbunătățirea rezultatelor obținute în stadiile anterioare prin revizuirea și optimizarea cerințelor și procedurilor existente.

Lasa un comentariu