Smart Energy nu mai este doar un concept, este deja practică

Interviu cu Mirela DANCIU, IT Business Unit Vice-President

Smart energy nu mai este un simplu concept, ci unul dintre cele mai importante imperative ale momentului. Cum adresează compania dv. acest domeniu, ştiut fiind faptul că sunteţi unul dintre cei mai importanţi furnizori în această zonă.

Mirela DANCIU: Doresc să pornesc de la dilema de pe piaţa mondială de energie – conform estimărilor făcute de specialiştii în domeniu, consumul de energie se va dubla până în 2050, fiind însă necesară, în acelaşi timp, reducerea emisiilor de CO2 (rezultat în urma generării energiei) la jumătate pentru a evita schimbările climatice dramatice. În această direcţie, UE a implementat Directiva 20/20/20 care spune că, până în 2020, la nivelul UE se impune reducerea emisiilor de CO2 cu 20%, o creştere a energiei din surse regenerabile (solar, vânt) până la 20% şi reducerea cu 20% a consumului de energie pe fondul unei creşteri tot mai mari a cererii. Din această dilemă rezultă că trebuie să fim de 4 ori mai eficienţi energetic.Astfel suntem provocați să consumăm inteligent. Fiecare dispozitiv pe care noi îl folosim, înseamnă generare de CO2. Tot traficul pe care îl facem pe Internet, că accesăm Facebook, că descărcăm un film, înseamnă emisie de CO2 – fiecare secundă pe internet generează 20 mg CO2 disipate în atmosferă.În prezent, la fiecare 3 kWh generaţi, numai 1 kWhajunge la consumator, ceea ce înseamnă că fiecare kWh economisit la consumator se transformă în 3 kWh economisiţi la centrala electrică.Un studiu făcut de IDC spune că în 2006, la nivel global, cantitatea de date stocată era de 161 Exabyte, care însemnau de 3 milioane de ori mai mult decât toate informațiile din toate cărțile scrise din lume, ajungând în 2010 la 988 Exabyte.Potrivit unui studiu IBM, anul trecut s-au produs în lume mai multe tranzistoare decât boabe de orez şi la un preţ mai mic. Deci consumul creşte atât de mult încât ajunge să fie îngrijorător. Şi aceasta ne determină să găsim soluţii pentru a consuma inteligent.Și unde putem economisi? Acasă, la birou, în centre de date. Schneider Electric dispune de soluţii de management integrat al energiei, de la cele mai simple, accesibile şi consumatorului casnic (senzori de prezenţă, controlul iluminatului, jaluzele exterioare, HVAC, sisteme de management al securităţii), până la soluţii complexe pentru centre de date.În momentul acesta, centrele de date consumă la nivel global 2% din energia produsă şi trendul este de creștere, iar specialiştii susţin că în 2030 consumul centrelor de date va reprezenta 10%. Pentru a avea o imagine clară asupra acestui consum, este interesant să menționăm că un centru de date consumă cât 25.000 de gospodării.APC by Schneider Electric şi-a manifestat interesul pentru reducerea consumului de energie cu mulţi ani în urmă, încă de la primele UPS-uri online cu eficienţă peste 95% (Silcon, Smart VT, Symmetra PX), acest trend continuând cu soluţiile de răcire InRow, EcoBreeze, cel mai eficient echipament din lume, din câte știm noi.

M.G.: Smart energy este desigur legat de conceptul de green energy. Care sunt principalele atuuri ale companiei dv. în acest domeniu?

M.D.: Sigur că există o legătură între smart energy şi energia verde şi voi aduce în discuţie o idee pe care o promovăm deja de ceva vreme: cel mai uşor mod de a produce verde este să economisim ceea ce se produce deja.Studiile făcute arată că, în următorii 30 – 50 de ani, cărbunele va rămâne principala materie primă de producere a energiei, de aceea cred că orientarea noastră către economie este cea corectă. De asemenea, prin soluțiile pe care le dezvoltă, Schneider Electric face energia sigură, fiabilă, eficientă, productivă şi verde.Însă, pentru a putea economisi, mai întâi este necesar să măsurăm. De aceea, Schneider Electric a investit foarte mult în anii trecuţi pentru a dezvolta softuri şi instrumente de măsură care să ajute la monitorizarea și managementul consumurilor energetice (suita de softuri StruxureWare), a elaborat foarte multe materiale „Best Practice” pentru implementarea planurilor de eficientizare a consumurilor, a proiectat noi echipamente mai eficiente energetic.
Şi în cadrul APC by Schneider Electric se manifestă aceeaşi preocupare pentru eficienţa energetică, începând de la UPS-urile mici (gama SMT), reproiectate cu câţiva ani în urmă pentru creşterea eficienţei, până la echipamente complexe dedicate în special centrelor de date (Symmetra PX, EcoBreeze, HACS, soft de monitorizare şi management).Specialiştii noştri au dezvoltat şi un set de servicii de evaluare a eficienţei energetice în centre de date, dar nu numai (EnergySTEP), pentru clienţii noştri, evaluare în urma căreia putem recomanda o serie de acţiuni (uneori foarte simple) pentru economisirea de energie. Smart Energy a trecut, deci, de la concept la practică.

M.G.: Virtualizarea, cloud computing, mobility, trei tehnologii-cheie care au determinat saltul major pe care îl trăim şi care ne-a schimbat modul de a trăi şi de a face business. Cum integrează APC by Schneider Electric aceste noi tehnologii în soluţiile, aplicaţiile şi serviciile pe care le oferă clienţilor săi?

M.D.: Virtualizarea a schimbat modul de lucru într-un centru de date, a adus un avantaj enorm prin faptul că serverele şi infrastructura IT au un nivel de utilizare mult mai ridicat, dar, în acelaşi timp, a introdus o mare provocare în operarea centrelor de date, în special prin creşterea densităţii de putere şi a căldurii disipate.Schneider Electric a anticipat aceste schimbări şi a proiectat echipamente foarte performante pentru densităţi mari încă înainte de boom-ul virtualizării (când consumul mediu pe rack era în jur de 2 kW) – mă refer aici la echipamentele de climatizare InRow care au schimbat conceptul de climatizare în centre de date.La soluţiile hardware se adaugă soluţiile software de monitorizare şi management pentru centre de date care se instalează pe maşini virtuale.Când vorbim de cloud, soluţiile pe care le oferim clienţilor noştri sunt tot de tip software, din suita StruxureWare – ca exemplu aş menţiona capacitatea de monitorizare a echipamentelor amplasate oriunde în ţară sau în lume de pe un server instalat undeva într-un centru de date. De asemenea, via internet, toţi utilizatorii pot accesa acest soft, indiferent unde se află ei fizic.Legat de mobilitate, softurile StruxureWare pot fi accesate şi de pe tabletă sau telefon mobil. Avem foarte multe aplicaţii care pot fi descărcate gratis din magazinele virtuale de aplicaţii (App Store, Google Play), aplicaţii pentru configurare de echipamente, aplicaţii pentru vânzări foarte utile clienţilor noştri.Cercetăm, proiectăm, inovăm, aducem în piaţă produse și soluții noi şi competitive atât hardware, cât şi software, dar nu ne oprim aici, ci continuăm în direcţia educării oamenilor, direcţie în care facem eforturi deosebite. Punem la dispoziţia tuturor, clienţi sau potențiali clienți, informaţii legate de noile tehnologii în domeniul energiei, al centrelor de date, prin platforma noastră de cursuri online gratuite, Energy University (spre exemplu, cursul numit „Virtualization: The Engine Behind Cloud Computing”).

M.G.: Care sunt verticalele profesionale adresate cu precădere de către APC by Schneider Electric?

M.D.: APC by Schneider Electric, prin portofoliul larg de produse de care dispune, adresează toată piaţa din România, dar, pentru a răspunde concret, aş enumera ca verticale profesionale adresate, în ordinea ponderii lor, sistemul bancar-financiar, telecom, companiile IT, de utilităţi.

M.G.: Puteţi face o radiografie a pieţei româneşti? Care este tabloul actual şi care sunt trendurile pentru următoarea perioadă?

M.D.: Uitându-ne spre trendurile care vin din afară, la nivel local trendul pe care noi l-am identificat este legat de evoluţia pieţei de energie (liberalizarea preţurilor, implicit creşterea acestora), precum iniţiativele mai mult sau mai puţin impuse de UE de a produce energie verde. În acest context, tot mai multe companii au conştientizat importanţa economisirii energiei şi a eficientizării afacerilor, ceea ce a condus la o cerere tot mai mare de soluţii care includ eficienţa energetică. Spre exemplu, companiile mari deja au obiective de reducere a consumului de energie. Pentru soluţiile de eficienţă energetică se vede clar un trend ascendent. Şi consider că acest trend se va menţine pe un termen lung.

Lasa un comentariu