Big Data Analitycs din perspectiva marilor consumatori de date, 19 mai

În data de 19 mai, iBusiness România împreună cu Agora Group și cu sprijinul Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) au plăcerea de a vă invita să participați la cea de-a treia ediție a conferinței anuale dedicate Big Data – analize, aplicări, Inteligență artificială și toate problemele aferente care duc la inovațiile din tehnologie de astăzi, dar și de mâine, ce va avea loc Institutul Bancar Român, Strada Negru Voda nr.3, Sector 3, București http://www.ibr-rbi.ro/contact/, Sala I „Mitiță Constantinescu”, Corp C, et 2, cu începere de la ora 09:30.

Big Data este unul dintre cele mai importante și competitive concepte tehnologice actuale, care îi implică atât pe furnizorii de servicii, dar și pe clienții care consumă volume uriașe de date. Recent, bine-cunoscutulului supercomputer Watson au început să îi fie introduse mai mult de 10 000 de documente pe lună (ca parte dintr-un proiect vast care a implicat 6 universități din SUA și Canada), pentru a ”învăța” cum să deosebească amenințările cibernetice de datele nestructurate. Analiștii estimează că în 2020 volumul total de date va depăși 25 de zettabytes (10 la puterea 21!). Mai mut decât atât, 90% din datele existente au fost acumulate în ultimii 2 ani! Așadar, cum vom proceda cu acest uriaș volum de date!?

Big Data (dar și BI + Big Data Analytics) nu este doar o sintagmă tech la modă. Reprezintă deja o provocare și un punct de hotar (putem spune diferența fundamentală) între profitabilitate și obiective ratate, atât pentru entități publice cât și pentru cele private care folosesc volume masive de informații. Big Data este aproape peste tot – de la agricultură, spațiu, telecom, utilități și furnizori de servicii, transport, mediu înconjurător la sectoarele de apărare și de informații în egală măsură. Așadar zicala ”doar cerul este limita” este cât se poate de adevărată în ceea ce privește Big Data.

Este țara noastră gata să adopte programele și normele UE pentru Big Data? Pentru început, ne vom focusa pe sectorul public, pe organele guvernamentale: Ministerul Afacerilor Interne, al Muncii, al Afacerilor Externe, al Finanțelor și al Educației. Desigur că toate ministerele se regăsesc în subiectul dedicat Big Data, însa suntem de părere că acestea sunt cele mai relevante. Apoi ne putem referi la Autoritățile Naționale (cum este ANCPI, dar și altele) și, nu în ultimul rând, la marii furnizori de utilități, telco, agricultură, apărare, mediu înconjurător, transport & logistică și tuturor entităților private sau de stat a căror muncă implică un volum foarte mare de date.

Acestea ar fi întrebările la care căutam răspunsuri: Este piața emergentă din România pregătită? Este volumul de date suficient de mare încât să justifice o asemenea investiție? Suntem pregătiți să facem un salt către necunoscut? Întrebările pot și vor continua. Acestea sunt chestiunile asupra cărora conferința noastră va încerca să facă lumină: vom încerca împreună cu partenerii și speakerii invitați să răspundem acestor probleme, ne vom adresa unei audiențe specializate formată din manageri IT și CIO, din sectorul public, cât și din cel privat. Vom găzdui o dezbatere cu reprezentanții entităților mai sus menționate (din sectoarele public, privat și guvernamental) pentru a identifica cea mai bună metodă de implementare a BI și analize Big Data, pentru a obține cât mai multe avantaje de la această tehnologie. Big Data este în mod categoric cel mai important instrument  care acoperă și atinge multe dintre industriile din IT: cyber security, BI, ERP/CRM, analytics, data cleansing, critical infrastructure management, cloud, IT-as-a-Service și multe altele.

Iată pe scurt câteva din punctele cheie ale acestei conferințe:

 • Securitatea datelor, Confidențialitatea datelor – protecție și recuperare în caz de dezastru;
 • Protecția datelor personale – norme UE; Care date sunt cele mai importante și cele mai senzitive: fișe medicale? Date personale de înregistrare? Date personale financiare? Proprietăți, imobiliare sau alte bunuri?
 • Stiința datelor în lumea reală
 • Predictive Analytics, Data Mining & Data Cleansing
 • Ascensiunea lui Data-as-a-Service
 • Viitorul Data Warehousing, Data Centers
 • Depășirea provocărilor de integrare Big Data
 • Sporirea agilității prin Virtualizare & Cloud
 • Managementul datelor, Aplicații și Platforme
 • Pasul către o arhitectură modernă a datelor

Conferința se adresează directorilor și managerilor IT (atât din sectorul public, cât și din cel privat), CIO, arhitecților de date, analiștilor de date, administratorilor de baze de date, dezvoltatorilor de aplicații, specialiștilor de tehnologie, project managerilor.

Conferința va fi împărțită în 3 părți:

 1. Deschiderea și Keynote speakers;
 2. Masă rotundă cu persoanele de decizie din instituții diverse de stat și private;
 3. Prezentările partenerilor nostri, studii de caz și cele mai bune practici.

Mai multe detalii vă sunt oferite la www.ibusinessevents.ro.